ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ АСИНХРОННОЇ КОМУНІКАЦІЇ У МІКРОСЕРВІСНІЙ АРХІТЕКТУРІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.53920/ITS-2023-2-2

Ключові слова:

асинхронна комунікація, мікросервіси, архітектура програмних застосунків, брокери повідомлень, високонавантажені системи, хмарні обчислення, хмарні технології

Анотація

У великих мікросервісних системах асинхронна комунікація є важливим інструментом для забезпечення гнучкості, масштабованості та стійкості. Така комунікація дозволяє мікросервісам працювати разом без необхідності негайної (постійної) взаємодії та сприяє створенню архітектури, що є відмінної від так званих «монолітних» систем. Мікросервіси, використовуючи асинхронну комунікацію, можуть функціонувати незалежно один від одного. Кожен мікросервіс може взаємодіяти з іншими сервісами через асинхронні події або повідомлення, незалежно від рівнів їхньої доступності або стану, в якому вони знаходяться.
Метою статті є дослідження та аналіз деяких аспектів використання асинхронної комунікації в мікросервісній архітектурі для визначення оптимальних підходів та рекомендацій щодо її впровадження в сучасних інформаційних системах. В роботі розглянуто можливості підвищення масштабованості, надійності та продуктивності мікросервісних додатків за допомогою асинхронних підходів до здійснення комунікації між сервісами. Проведено аналіз відповідних прикладів практичного застосування запропонованого підходу та підтверджено важливість і актуальність проблем, що розглядаються, в сучасному програмному інжинірингу.
Використання результатів проведеного аналізу та розроблених сервісів буде корисне для різних категорій користувачів – розробників відповідного програмного забезпечення (зокрема, програмістів і архітекторів програмного забезпечення). Вони можуть використовувати у своїх проєктах для оптимізації комунікації між сервісами запропонований авторами підхід. Для менеджерів та технічних лідерів програмних проєктів отримані результати проведеного аналізу та запропонований підхід сприятимуть кращому розумінню того, як асинхронна комунікація може вплинути на продуктивність і стабільність мікросервісних додатків. Ці аспекти вказаними категоріями користувачів та розробників можуть враховуватися при прийнятті рішень щодо архітектури своїх проєктів. Запропонований підхід має все необхідне для подальшого розвитку і впровадження в сфері мікросервісної архітектури та асинхронної комунікації.

##submission.downloads##

Опубліковано

29-12-2023

Як цитувати

ТКАЧЕНКО, К. О., & ЯКИМЕНКО, В. Ю. (2023). ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ АСИНХРОННОЇ КОМУНІКАЦІЇ У МІКРОСЕРВІСНІЙ АРХІТЕКТУРІ. ITSynergy, (2), 27–43. https://doi.org/10.53920/ITS-2023-2-2

Номер

Розділ

Подання