ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ, ВПРОВАДЖЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ТА РОЗВИТКУ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМ ПІДПРИЄМСТВ КРИТИЧНО-ВАЖЛИВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ (ITSynergy, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесів створення, впровадження та вдосконалення програмного забезпечення інформаційних систем підприємств критичної інфраструктури. У роботі розглянуто еволюцію систем управління підприємствами від MRP-систем до сучасних ERP-рішень, а також подальший розвиток концепцій CRM, SCM та CSRP. Основну увагу приділено огляду моделей життєвого циклу програмного забезпечення, включаючи каскадну, ітераційну та спіральну, із зазначенням їх переваг і недоліків, а також аналізу особливостей життєвого циклу програмного забезпечення інформаційних систем підприємств критичної інфраструктури. Наголошується на ключових принципах створення програмного забезпечення інформаційних систем, зокрема, системності, економічної доцільності, гнучкості, безпеки, універсальності та еволюції. Підкреслюється важливість використання модульного підходу для забезпечення ефективності та гнучкості програмного забезпечення, а також його адаптації до потреб підприємства.У результаті досліджень була запропонована пріоритетна модель та деталізована структура життєвого циклу програмного забезпечення інформаційних систем підприємств критичної інфраструктури, використання яких дозволить удосконалити процедури розробки, тестування, впровадження та розвитку таких продуктів.