ВИБІР СТРУКТУРИ МЕРЕЖІ ПЕРЕДАВАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНОЇ ІНФОРМАЦІЇ (ITSynergy, 2024)
При передаванні мультимедійної інформації по мережам зв’язку завжди виникає питання багатьох критеріїв її оцінки. Існування багатьох критеріїв зручно кваліфікувати як невизначеність цілей і підходити до цього з єдиних позицій аналізу саме невизначеності.Метою роботи є розгляд конкретних принципів вибору структури мережі, а також вирішення проблеми формування системи аксіом і властивостей. які відповідають принципам вибору.При дослідженні задач з багатьма критеріями необхідно визначити спосіб завдання та обліку визначальних елементів вибору структури мережі. До визначальних елементів такого вибору відносяться поняття нормалізації, згортки і пріоритету. Для вирішення цього питання необхідно сформулювати систему аксіом і властивостей, яким повинні відповідати принципи такого вибору.Спочатку розглянуто поняття нормалізації і класифіковано можливі її способи. Далі вказані дії з показниками, що утворюють повний простір, тобто враховують всі залежності при формуванні цільової згортки. Поняття пріоритету базується на порівнянні цільових показників. При розгляді пріоритету, із-за відсутності точного розрізнення важливості, значущості та ефективності при заданні багатоцільових структур, можливо використовувати лише один з варіантів задання пріоритету. Показано, що відношення пріоритету може бути також визначено у формі більш складних відношень порядку, які породжуються початковими бінарними порядками. При цьому необхідно враховувати узгоджене завдання пріоритету. Формування відношення порядку, при якому проведений вибір нормалізації, згортки та пріоритету віднесено до принципу вибору. Задання принципу вибору дає можливість визначити, як розуміється рішення задачі багатоцільової оптимізації та визначити множину оптимальних елементів. Встановлено, що задача прийняття рішення в умовах природної невизначеності може бути зведена до задачі прийняття рішення в умовах невизначеності цілей. Наведено приклад отримання додаткової інформації про ситуацію, що веде до усунення конфлікту.