СЕГМЕНТАЦІЯ ВІДБЛИСКІВ ЛІНЗИ НА ЦИФРОВИХ ЗОБРАЖЕННЯХ (ITSynergy, 2024)
В цій роботі досліджується задача виділення відблисків лінзи на цифрових зображеннях. В результаті аналізу сучасних підходів до вирішення цієї проблеми, виявлено, що існуючі методи хоч і демонструють хороші результати для основних камер сучасних смартфонів, все ще мають складнощі з обробкою зображень отриманих за допомогою телефото об’єктивів, оскільки через свою будову вони є більш схильними до дефектів відображення. Тому основна увага в нашому дослідженні приділена саме таким зображенням. Для дослідження створено невеликий тестовий набір даних. Продемонстровано, що припущення про симетричність відображення до джерела світла відносно центру зображення не завжди вірне у випадку об’єктивів зі складнішою системою лінз, що має місце в нашому наборі даних. Запропоновано алгоритм, що виділяє відблиски на основі характеристик кольору, площі та локації. Алгоритм не є настільки загальним як інші сучасні методи на основі глибинного навчання, оскільки він базується на кількох припущеннях про природу відблисків, що є в першу чергу характерними для зображень з телефото камери з кількома яскравими джерелами світла і темним фоном. Однак, проведене порівняння запропонованого методу з кількома популярними підходами демонструє значне покращення якості сегментації для розглянутого тестового набору. При подальшому вдосконаленні алгоритм може бути корисним як для візуального покращення якості фотографій, так і в ролі попередньої обробки даних у багатьох задачах комп’ютерного зору.