ПРОЄКТ ПРОГРАМНОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ ОБРОБКИ МЕДИЧНИХ ДАНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ ДИСПЕРСІЙНОГО АНАЛІЗУ (ITSynergy, 2023)
Метод багатофакторного дисперсійного аналізу є одним з найважливіших інструментів в статистиці і покликаний дати оцінку впливу як одного фактору, так і декількох на досліджувані вихідні змінні (ознаки). Актуальність даного статистичного методу визначається тим, що область застосування дисперсійного аналізу досить широка. Його застосовують у медичних дослідженнях, хімічних експериментах, інженерних дослідженнях. Сучасні технології дозволяють швидко реалізувати даний метод і отримати результати з низькою ймовірністю помилки. Це сприяє зростанню продуктивності в багатьох сферах нашого життя і дозволяє швидше приймати вірні і найменш ризиковані рішення. Виконано порівняльний аналіз засобів розробки для програмування обробки медичних даних з використанням методів дисперсійного аналізу, існуючих програмних комплексів і систем для обробки медичних даних. Побудовано інформаційні та логічні моделі предметної області, і процесу обробки з використанням діаграмних методик SADT. Було проведено опис потоків, обмеження на дані, створено структуру баз даних, моделі програмного забезпечення мовою UML у вигляді діаграм. Спроєктовано програмний комплекс для обробки медичних даних з використанням методів дисперсійного аналізу. Спроєктований програмний комплекс в подальшому надає можливість обробки медичних даних без завантаження спеціальних програмних засобів статистичного аналізу даних, що заощадить гроші на купівлю таких додатків і придбання ліцензії на них.