ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕРВІСІВ ПЕРЕВІРКИ ПРАВОПИСУ

Автор(и)

  • Володимир ВОРОНЯНСЬКИЙ Полтавський фаховий коледж нафти і газу Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
  • Галина МИКИТЕНКО Полтавський фаховий коледж нафти і газу Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
  • Ольга СИДОРИНА Полтавський фаховий коледж нафти і газу Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
  • Наталія САМСОНЕНКО Полтавський фаховий коледж нафти і газу Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

DOI:

https://doi.org/10.53920/ITS-2021-1-3

Ключові слова:

вебсервіс, перевірка правопису, десктопний додаток, розширення для браузера

Анотація

Розглянуто актуальний стан розвитку сервісів перевірки правопису на прикладі розширень для браузера Google Chrome. Визначено, що актуальні версії розширень мають більший розмір, при цьому відсутній прямий зв’язок між розміром розширення та кількістю мов, які це розширення підтримує. Проаналізовані функціонучі розширені інтелектуальні сервіси, які мають різні кінцеві інтерфейси для задоволення потреб не тільки звичайних користувачів, а й інших сервісів та автоматизованих систем Grammarly та languagetool. Визначено, що сервіс Grammarly автоматично визначає мову тексту для перевірки і доступ до прямих налаштувань для визначення мов, що підтримуються відсутній; а робота з сервісом можлива лише за умови авторизації на сайті (навіть за умови використання десктопного додатку). Сервіс LanguageTool пропонує велику кількість додатків: онлайн редактор тексту, декстопні додатки для різних операційних систем, розширення для популярних браузерів та текстових редакторів. Для функціонування десктопного додатка LanguageTool необхідно встановити Java, а також за оновленнями додатку потрібно слідкувати самостійно. Рекомендовано послідовне використання засобів перевірки текстового редактора та наступна перевірка у офлайн додатку типу languagetool.

##submission.downloads##

Опубліковано

30-11-2021

Як цитувати

ВОРОНЯНСЬКИЙ, В. ., МИКИТЕНКО, Г., СИДОРИНА, О., & САМСОНЕНКО, Н. (2021). ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕРВІСІВ ПЕРЕВІРКИ ПРАВОПИСУ. ITSynergy, (1), 18–25. https://doi.org/10.53920/ITS-2021-1-3

Номер

Розділ

Подання