СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО ВИБОРУ ВЕЛОСИПЕДУ

Автор(и)

  • Олександр Андрійович ТКАЧЕНКО
  • Ольга Іванівна ТКАЧЕНКО
  • Олександр Олександрович ДЕЛАНТ

DOI:

https://doi.org/10.53920/ITS-2023-1-4

Ключові слова:

системи підтримки прийняття рішень, вебсистема, методи вибору рішень, графічний інтерфейс, велосипед, оцінювання потреб, аналіз даних опитування

Анотація

В наш час системи підтримки прийняття рішень використовуються в багатьох сферах економіки, науки, освіти, в нашому повсякденному житті. Задачею таких систем є генерація управлінських (керуючих) рішень на основі аналізу великих обсягів інформації щодо обраної предметної області. При виборі та подальшої купівлі велосипедів в сучасному Інтернет-магазині проблема полягає у тому, що зараз користувач спирається в основному на параметр зросту і власні побажання щодо марки/кольору/типу. Але з часом з’ясовується, що вибраний велосипед не відповідає повністю або частково потребам користувача. Тому актуальність проблеми розробки системи підтримки прийняття рішень щодо вибору велосипеду не викликає сумнівів.

Метою роботи є аналіз та дослідження проблем щодо розробки програмного забезпечення відповідної системи прийняття рішень, яка б підтримувала вибір користувачами  транспортного засобу – велосипеду – для більш точного підбору оптимального велосипеду з урахуванням потреб користувача (наприклад, стилю їзди, покриття, пори року, частоти використання велосипеду), які визначаються шляхом відповідного опитування бажаючих придбати велосипед.

Використання розробленої авторської системи підтримки прийняття рішень вибору велосипеду дозволить, зокрема: надавати користувачеві зручну можливість при визначенні щодо його вибору і покупки велосипеду; створити простий зв’язок між користувачем та системою за рахунок використання графічного інтерфейсу; користувачеві не потрібно знатись на технічних аспектах та характеристиках велосипеду, через те що запитання ставляться у зрозумілому форматі без використання термінології та технічних назв, у той час як відповіді є однозначним висвітленням потреби користувача; згенерувати декілька варіантів рішень вибору велосипедів, що відповідають потребам (побажанням) користувача згідно з розрахунком відповідності характеристик різних марок велосипедів потребам (побажанням) користувача.

##submission.downloads##

Опубліковано

30-06-2023

Як цитувати

ТКАЧЕНКО, О. А., ТКАЧЕНКО, О. І., & ДЕЛАНТ, О. О. (2023). СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО ВИБОРУ ВЕЛОСИПЕДУ. ITSynergy, (1), 60–73. https://doi.org/10.53920/ITS-2023-1-4

Номер

Розділ

Подання