БЕЗПЕКА ДАНИХ В УКРАЇНІ ЗА ДОПОМОГОЮ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ VPN

Автор(и)

  • Андрій Вікторович ЛЕМЕШКО
  • Єлизавета Олександрівна НОВІЧЕНКО
  • Андрій Володимирович НЕДАВНІЙ

DOI:

https://doi.org/10.53920/ITS-2022-2-3

Ключові слова:

інформаційні технології, VPN, попит, сервіси, Інтернет, користувачі, доступ, інформація

Анотація

Початок XXI століття анонсував собою глобалізацію в усьому світі та швидкий розвиток інформаційних технологій, а саме мережі Інтернет, що в свою чергу допомогло зробити великий стрибок у розвитку передачі даних та доступності інформації серед великого кола людей.

Сьогодні Інтернет знаменує собою глобальний віртуальний світ з безліччю безкоштовної інформації та даних.  Попит на нього зростає щодня, що спонукає постачальників інтернет послуг на постійний розвиток ринку.

На сьогоднішній день важко уявити світ без вільного доступу до Інтернету. На жаль, уряди деяких країн на законодавчому рівні обмежують доступ до тих чи інших ресурсів, що, в свою чергу, збільшує попит на розвиток та використання VPN технологій та сервісів. Деякі користувачі використовують VPN для анонімності в мережі Інтернет та отримання доступу до заблокованих ресурсів. Інші - користуються данною технологією для захисту особистої інформації. Під час вибору VPN-сервісу деякі користувачі керуються якістю послуг, які будуть надаватись, а інші - їх вартістю. Власники VPN-сервісів постійно вдосконалюють якість свої послуг та впроваджують нові технології. 

Попит на VPN-сервіси, після початку повномасштабного російського вторгнення, в Україні виріс в рази - не тільки за рахунок блокування українських медіа ресурсів, а й за рахунок появи IT-армії України. Завдяки чому деякі VPN-сервіси почали безкоштовно надавати доступ українцям до своїх серверів.

VPN має декілька рівнів захисту такі як: шифрування даних, аутентифікація джерела даних, перевірка хешу, що в свою чергу забезпечує конфіденційність передаваємих даних в Інтернеті. В сумісності, це все допомагає підвищити рівень захисту особистих даних користувачів.

Громадяни України, котрі залишаються на тимчасово окупованих територіях, в більшій мірі, мають доступ тільки до російського медіа простору, за рахунок того, що український ресурси блокуються, а операторів зв'язку “глушать” та знищується їх інфраструктура. За допомогою VPN-сервісів вони можуть отримати доступ до українського медіапростору. 

##submission.downloads##

Опубліковано

30-12-2022

Як цитувати

ЛЕМЕШКО, А. В. ., НОВІЧЕНКО, Є. О. ., & НЕДАВНІЙ, А. В. . (2022). БЕЗПЕКА ДАНИХ В УКРАЇНІ ЗА ДОПОМОГОЮ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ VPN. ITSynergy, (2), 28–42. https://doi.org/10.53920/ITS-2022-2-3

Номер

Розділ

Подання